DOLAR

40,0432$% -0.01

EURO

47,0479% -0.05

STERLİN

54,5630£% 0.07

GRAM ALTIN

4.266,77%0,39

ÇEYREK ALTIN

6.957,00%0,44

TAM ALTIN

27.739,00%0,42

ONS

3.315,99%0,44

BİST100

10.167,26%1,69

a
  • cooktatlıhayat
  • Gündem
  • Doç. Dr. Burcu Zeybek’ten “Grok” değerlendirmesi: “Eğlenceli görünümlü bir gözetim aygıtı”

Doç. Dr. Burcu Zeybek’ten “Grok” değerlendirmesi: “Eğlenceli görünümlü bir gözetim aygıtı”

ANKARA-BHA

Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’in yapay zeka asistanı Grok, son güncellemenin ardından takipçilerine ağır küfürler içeren cevaplar vermeye başladı. Dün gece saatlerinde yaşanan durum sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekerken konu hızla gündeme oturdu.

Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’e entegre edilen yapay zekâ asistanı Grok, yalnızca teknik kapasitesiyle değil, sosyopolitik etkileriyle de gündemde. Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Sağlıklı Kentler Danışma Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, Grok’un sadece “soru-cevap” sisteminden ibaret olmadığını, aynı zamanda bir gözetim aracı olarak işlev gördüğünü ifade etti.

Zeybek, “Grok’un en dikkat çeken özelliklerini dün gece hepimiz gördük” diyerek şu maddeleri sıraladı:

Gerçek zamanlı X verileriyle eğitilmiş olması,

Sistem içindeki kullanıcı davranışlarına doğrudan erişimi,

İronik, muhalif ve kışkırtıcı bir üslup tercihiyle farklılaşması,

Musk’ın siyasal duruşu ve ifade özgürlüğü anlayışıyla yakın bir ideolojik çizgide hareket etmesi.

“Eğlenceliyim ama seni analiz ediyorum”

Doç. Dr. Zeybek, Grok’un dilinin esprili görünmesine rağmen asıl amacının “kullanıcıları analiz etmek” olduğunu belirterek, “Dün gece herkese bir eğlence gibi gelen soru-cevaplar “Ben bir sistemim, seni izliyorum” yerine, “Ben eğlenceliyim, seninle dalga geçebilirim ama seni yine de analiz ediyorum” mesajı verdi” ifadelerini kullandı.

Bu yaklaşımın kullanıcılar üzerinde gözetimi “oyunlaştırma” etkisi yarattığını dile getiren Zeybek, sistemin aslında ciddi bir veri izleme ve analiz süreci yürüttüğünü vurguladı.

“Melez bir gözetim aygıtı”

Grok’un sadece bir chatbot değil, sosyal medya ile yapay zekânın iç içe geçtiği “melez bir gözetim aygıtı” olduğunu söyleyen Zeybek, bu tür araçların eğlenceli görünümlerinin, bireysel mahremiyetin arka planda kalmasına neden olabileceğine dikkat çekti. Zeybek, “Grok’a, bu haliyle sıradan bir chatbot değil; sosyal medya ile yapay zekânın iç içe geçtiği melez bir gözetim aygıtı demek mümkün. Gözetimi görünmezleştirip, ‘kabul edilebilir bir dijital oyun’ gibi sundu” dedi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dervişoğlu: Sorumlular hesap vermezse bu millet hesabını soracak

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0