38,7660$% 0.01
43,1289€% -1.21
51,2166£% -0.72
4.034,70%-2,62
6.802,00%0,62
27.158,00%-2,47
3.237,75%-2,60
9.703,29%3,33
Yazar Hasiyet Niyazi, Çin'in dördüncü en büyük çölünün güney ucunda – Tengger Çölü'nün bulunduğunu, burada yerel halk tarafından “Ölüm Denizi” olarak adlandırılan bir kum denizi olduğunu ifade ederek, "Yerliler buraya Baibusha derdi. 40 kaç yıl önce burada kum tozu zerreciklerinin etkisiyle oluşan tozlu havadan dolayı sıkça güneşi görmek mümkün değilken, tarım arazileri kumlaşmış ve burası çoktan köy olmaktan çıkmıştı." dedi.
50 yaşın üzerindeki altı köylünün, “Kumu önlemek yolunda ölümü göze alırız, ama kumun bizi yutmasına izin vermeyiz” diyerek kumla mücadele için yemin ettiğini belirten Niyazi, şunları kaydetti:
“40 yıldan fazla bir süre sonra, üç neslin sürekli çabaları sayesinde, fırtına ve kumun önlenmesini sağlayan, orman ve otlakla kapsama oranı yüzde 70’in üzerine ulaşan güneyden kuzeye 10 kilometre ve doğudan batıya 8 kilometre boyunca uzanan yeşil bir koridor oluşturuldu. Böylece çeşitli etnik gruplardan vatandaşların el birliğiyle çölleşmeyle mücadele sayfasına damgası vuruldu.”
Altı yaşlı köylünün kumla mücadele yolu
Babusha’nın, Gansu eyaletinin Gulang ilçesinde yer aldığına değinen Niyazi, “Burası Han, Hui ve Tibet dahil olmak üzere 31 etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. 40 yıldan fazla bir süre önce, Gulang ilçesiyle komşu olan Tengger Çölü, yerel halk için büyük bir tehdit oluşturuyordu. Dolayısıyla çok sayıda insan burayı terk etmek zorunda kalmıştı. Babusha ise, çölün yerel halka en büyük zarar veren alanıydı.” ifadelerini kullandı.
Babusha’da kum felaketiyle mücadele eden altı köylü
1981 yılında, Guo Chaoming, He Falin, Shi Man, Luo Yuankui, Cheng Hai ve Zhang Runyuan dahil, 50 yaşın üzerindeki altı köylü kumla mücadele sözleşmesine parmak izlerini basarak, 5 bin hektarlık seyyar kumluk alanını ıslah etme sorumluluğunu üstlendiğini ifade eden Niyazi, “Bu altı köylü “Kumu önlemek yolunda ölümü bile göze alırız, ama kumun bizi yutmasına izin vermeyiz!” diye yemin etti.” dedi.
Altı köylü Babusha’da ağaç dikerken
Kumla mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarının ilk aşamasında, koşullar ve kullanılan aletler çok ilkel olduğunu, sadece bir eşek ve onun çektiği bir araba, büyük bir su kovası ve birkaç küreğin bulunduğunu aktaran Niyazi, şunları kaydetti:
“Çalışmayı hızlandırmak amacıyla altı köylü tüm ailelerini seferber etti. Böylece altı aileden 40 kişi çalışmalara katılırken, çok sayıda komşusu da hemen yardımlarına koştu. Altı köylü yemeklerini kumda yiyor, geceleri kumda uyuyor, acıktıklarında biraz su kaynatıp buharda pişirilmiş çörek yiyorlardı. İlk yıl, altı köylü samanı kareler halinde bağlama yöntemiyle seyyar kumu stabilize etmeyi başardı. Bu sayede fidanların hayatta kalma oranı yüzde 76’ya ulaştı. Sonraki on yılda 2700 hektardan fazla kumluk arazi vahaya dönüştü.
Kumla mücadele eden 3 kuşağın emeği
“1990’larda, birinci nesil kumla mücadele eden altı köylüden ikisi dünyaya gözlerini kaparken, çocukları hiç düşünmeden kürekleri ellerine aldı ve babalarının yürüttüğü kumla mücadele çalışmalarını sürdürdüler. “Kum geri çekilmezse, biz asla geri çekilmeyeceğiz, bitkiler hayatta kalmazsa biz gitmeyeceğiz” diyerek atalarına verdikleri sözleri yerine getirdiler.
Babusha’daki kum kontrol çalışmalarını yürüten ikinci nesil
Kumla mücadele eden ikinci ve üçüncü nesiller
"İkinci kuşağın emeği sayesinde 2003 yılına gelindiğinde bölgede 5 bin hektarlık bir alanı kapsayan kumla mücadele görevi tamamlandı. Ardından kumla mücadeleyi aralıksız sürdüren köylüler gönüllü olarak Tengger Çölü’ndeki Heigangsha gibi kum tehlikelerinin en ciddi olduğu bölgelere giderek ağaç dikmeye başladılar. 16 yıl sonra, çim ızgarasıyla 4000 hektardan fazla değişen kumu kontrol altına aldılar ve bu sayede 20 milyon adet yeşil bitki burada kök saldı.
Kumun önlenmesi öncesindeki Heigangsha
Kumun önlenmesi sonrasındaki Heigangsha
"2016’dan beri Guo Xi’nin temsil ettiği 3. kuşak gençler Babusha Orman Çiftliği’ne katıldı. Bunların arasında ormancılık bölümünü okumuş 12 üniversite öğrencisi de bulunuyor. Bu gençler, kıdemlilerin zihniyetini miras almanın yanı sıra, sürekli bilimsel ve verimli kum kontrolü ve ağaçlandırmanın yeni yollarını keşfettiler.
"Ekip, mühendislik araçları dahil büyük ekipmanlarla çöle girdiler, araçlardaki GPS sistemiyle her bir çukuru hatasız bir şekilde işaretlediler ve damla sulama teknolojisi ile su tüketiminin yüzde 60 oranında azaltılmasını sağladılar. Böylece kum kontrolü çalışmalarında giderek verimli sonuçlar kaydedildi. Ekip ayrıca, “kum endüstrisini” geliştirerek, Türkçede “çöl çiğdemi” adıyla bilinen ve cinseng ile aynı aileden olup tıpta kullanılan Cistanche deserticola’yı ektiler. Bu sayede yerel halkın gelirlerinde de kayda değer bir artış görüldü.
Çim yükleyeciyi makineye samanlar yükleniyor
Çöllük güllüğe dönüştü
Babusha Orman Çiftliği’ndeki çeşitli etnik gruplardan işçiler, kapalı alana çim tohumları ekiyorlar
Islah edilmesinden sonraki Babusha ormanlığı
"Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2019 yılında Babusha Orman Çiftliği’nde incelemelerde bulunurken, altı köylü dahil üç kuşağın “Zorluklara boğun eğmeyerek, çölü bir vahaya dönüştüren” savaşçı ruhunu takdir etti.
Babusha Orman Çiftliği Müdür Yardımcısı ve kumla mücadele eden ikinci kuşaktan Shi Yinshan şunları söyledi: “En büyük başarımız, Babusha’dan çıkmamız ve şimdi ilçemizdeki tüm etnik grupların kadroları ve kitlelerinin gönüllü kum presleme ve ağaçlandırmaya aktif olarak katılmalarıdır. ”
Shi Yinhshan kum azalırken vatandaşlar huzur içinde yaşayabildiğini ve tüm endüstrilerin canlandığını sözlerine ekledi.
Günümüzde Gulang ilçesindeki tüm etnik gruplardan vatandaşlar, nar taneleri gibi birbirlerine sıkıca sarılarak Babusha ruhunu miras almaya ve ileriye taşımaya devam ederken, yeni yolculuklarında, ekolojik öncelik ve yeşil kalkınma yolunu kararlı bir şekilde takip ediyorlar."
Hibya Haber Ajansı
Çin otomotiv sektöründe tarihi başarı