38,7525$% 0.36
43,6794€% 0.29
51,5871£% 0.36
4.145,57%1,02
6.802,00%0,62
27.860,00%-0,18
3.326,04%0,63
9.390,51%1,20
Çalıştay, Avrupa Birliği’nin HORİZON Europe Programı- PARATUS Projesi kapsamında, Küçükçekmece Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Program, Küçükçekmece Belediyesi Nikâh Sarayı’nda gerçekleştirildi ve ilçe belediyeleri, STK’lar, muhtarlar, arama kurtarma ekipleri ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Çalıştayda, Küçükçekmece ve Batı Marmara bölgesindeki afet riskleri, senaryo temelli yöntemlerle ele alındı ve 1999’dan günümüze kadar yaşanan afet deneyimleri ışığında gerçekçi senaryolar oluşturuldu. Ayrıca, belediye tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, 2012’den itibaren toplamda 8.559 yapıya riskli yapı tespiti yapıldı ve bunlardan 7.718’inin yıkımı gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hızlı Tarama Projesi ile 1.371 binanın yüksek riskli olduğu belirlendi. 2023 yılında kurulan Afet İşleri Müdürlüğü ile afet çalışmalarının kurumsallaştırılması sağlandı ve toplanma alanlarının sayısı 61’den 209’a çıkarıldı. Ayrıca, ilçedeki vatandaşlara temel afet bilinci eğitimi verildi.
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, yaptığı açıklamada, deprem riskiyle ilgili yürütülen çalışmalar ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Çebi, ilçedeki afet riskine karşı alınan önlemler ve yapılan iyileştirmeleri aktararak, “Deprem sadece mühendislerin, akademisyenlerin değil; ahlaklı, bilimle barışık, vicdan sahibi siyasetçilerin de meselesidir” dedi. Ayrıca, ilçedeki afet hazırlıkları kapsamında, toplanma alanlarının sayısının artırıldığını ve vatandaşlara afet bilinci eğitimi verildiğini belirtti.
Çalıştayın amaçlarından biri olan farkındalık oluşturma ve bilgi paylaşımı konusunda konuşan Çebi, “Deprem ülkemizin önemli bir gerçeği ve çalışmaların ülke genelinde yeterli olmadığını düşünüyoruz. İstanbul depremi uzaktan akraba gibi bekleniyor. Bizler de Japonya gibi, deprem olurken hayatın devam ettiği bir ülke olabiliriz. Bunun yolu ise sadece dua etmek değil, bilim ve planlama ile iş birliğini esas almaktır” ifadelerini kullandı.
PARATUS projesinin Türkiye koordinatörü Prof. Dr. Seda Kundak ise, projenin bilimsel ve uygulama boyutlarına değindi. Kundak, “PARATUS 4 yıllık bir araştırma projesi ve afetlerin artan zincirleme etkilerine karşı dinamik, sistemik ve çok paydaşlı bir risk değerlendirme yaklaşımı geliştirmeyi hedefliyor. İstanbul da bu kapsamda önemli bir uygulama alanı. İlçe çalıştaylarıyla daha detaylı sistemsel risk haritaları oluşturacağız. Destekleri ve katılımları için Başkan Kemal Çebi ve tüm katkı sağlayanlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı
Başkan Güler’den sporculara ziyaret