39,9950$% 0.31
46,9014€% -0.24
54,4835£% 0.01
4.288,44%0,34
6.971,00%0,77
27.797,00%0,77
3.336,81%0,06
10.107,68%-1,64
GİRESUN-BHA
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “TMO piyasada olmazsa fındık üreticisinin emeğini iki ayaklı kokarca ve fındık fareleri yer bitirir” dedi.
Nurittin Karan yaptığı açıklamada, yeni fındık hasat sezonu öncesi üreticinin talep ve beklentilerine tercüman oldu.
Nurittin Karan, Nisan ayında yaşanan zirai don olayından dolayı 500 rakımın üzerindeki bahçelerde çerezlik fındık dahi bulunmadığını hatırlatarak, zirai don hasarının ülke ve bölge rekoltesine %20 ila %50 oranında eksi olarak yansımasının beklendiğini kaydetti.
2025 yılı tahmini fındık rekoltesinin önümüzdeki günlerde yapılacak olan çotanak sayımına göre netlik kazanacağını belirten Nurittin Karan, “Bu sene üreticinin mahsulünü dalın ucunda zirai don yaktı, kahverengi kokarca yedi, külleme hastalığı döktü. Şimdi üreticimiz tek beklentisi geriye kalan ürünün en azından para etmesidir” dedi.
“TMO piyasada olmak zorunda”
GZO Başkanı Nurittin Karan, “Bu sene fındık rekoltesi düşük, serbest piyasada fiyat yüksek seyreder” yönünde bir rehavete kapılıp, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasada yer almamasının fındık üreticisine yapılacak en büyük kötülük olacağına dikkat çekti.
TMO’nun artık fındık sektöründe önemli bir aktör ve üreticinin sigortası olduğuna vurgu yapan Nurittin Karan şunları kaydetti;
“Fındıkta devlet adına müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi bu sezonda hasat öncesi alım kampanyası ve taban fiyatını belirleyerek, üreticinin yanında olduğunu kamuoyuna açıklamalıdır. Fındık taban fiyatının açıklanmadığı ve TMO’nun olmadığı bir piyasada, rekolte çok düşükte olsa üreticinin emeğini iki ayaklı kokarcalar ile fındık fareleri yer bitirir. TMO mutlaka ve mutlaka fındık taban fiyatı açıklamalı ve alım kampanyasını tez zamanda duyurmalıdır. Fındık taban fiyatı ise zirai don olayı, yüksek girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak açıklanmalıdır. TMO’nun açıklayacağı taban fiyat hem mevcut fiyatı koruyacaktır hem de arz ve talebe göre fiyat dengesini sağlayacaktır. Fındık rekoltesi az veya çok TMO artık bu sektörün bir parçası ve üreticinin devlet eliyle sigortasıdır. Fındık üreticisinin TMO’dan başka bir sigortası ve güveneceği dal yoktur. Bunun çok bilinmesi ve ona göre hareket edilmesini talep ediyor ve bekliyoruz. Fındık üreticileri adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ ya açık çağrımızdır; fındık üreticisini iki ayaklı kokarca ve fındık farelerinin insafına bırakmayın! dedi.
Vali Gül, şehit Piyade Sözleşmeli Er Gültekin’in naaşını karşıladı