39,0318$% 0.29
44,2488€% 0.45
52,7490£% 0.68
4.211,21%2,14
6.868,00%1,71
27.389,00%1,71
3.356,31%1,87
9.356,04%-1,26
Ziraat Yatırım'ın analizi şu şekilde:
"USD/TRY: Dün TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda 2025 yıl sonu enflasyon tahminini %24'te, tahmin aralığını da %19 – 29 seviyesinde koruduklarını belirtti. Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde politika adımlarının sürdürüleceğini söyledi. Önceki dönemlere göre belirsizliğin daha yüksek seyrettiği mevcut koşullarda, faiz politikasına dair açık bir yönlendirme yapılmadı. Bununla birlikte mayıs ayında fiyat baskısının nisan ayına göre hafiflediği ifade edilmesi olumlu bir detay olarak öne çıktı. Enflasyon Raporu sonrasında TL varlıklarda belirgin bir oynaklık gözlenmedi. Diğer yandan, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kredi Garanti Fonunu gündeme getiren sözleri önemliydi. Bu sabah ise destek paketi açıklaması takip edildi. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, imalatçı KOBİ'lerin yararlanabilmesi için 30 milyar liralık yeni destek paketini devreye alacak, kefalet limiti 25 milyar lira olacak. Fiyatlamalar tarafında; dün hafif yükseliş kaydederek 38,93 noktasından kapatan Dolar/TL bu sabah 39,0 seviyesini hafif üzerinde seyrediyor. Kurda günün geri kalanında bu fiyatlama devam edebilir. Bu sabah TCMB mayıs ayı sektörel enflasyon beklentilerini açıkladı. Buna göre 2025 yılı Mayıs ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre, piyasa katılımcıları için 0,5 puan azalarak %25,1 seviyesine, reel sektör için 0,7 puan azalarak %41,0 seviyesine gerilerken; hanehalkı için 0,6 puan artarak %59,9 seviyesine yükseldi. Öğleden sonra ise BDDK ve TCMB'nin haftalık istatistikleri izlenecek. Yurtdışı tarafa bakıldığında, ABD'de Başkan Trump'ın Temsilciler Meclisi'nde onaylanan vergi indirimi planının bütçe açığını daha da bozabileceği düşüncesi ile uzun vadeli tahvillere gelen satışların dün devam etmediğini izledik. ABD'de iyi gelen PMI verileri ile birlikte de Dolar yükseldi, Borsalardaki satış ise yerini toparlanmaya bıraktı. Bu sabaha bakıldığında, ABD vadelilerinde yatay bir görüntü var. Dolar ise satıcılı. Bugün ABD'de açıklanacak nisan ayı yeni konut satışları verisi dışında Fed Balkanı Powell akşam saatlerinde bir konuşma yapacak.
EUR/USD: Piyasalarda gümrük tarifelerine yönelik gerilimin nispeten geri planda kaldığı ortamda gözler ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan vergi indirimi yasa tasarısında. Tasarının Senato'dan da geçerek yasalaşması durumunda, bütçe üzerinde ilave yük yaratması ve bütçe dengesine yönelik riskleri artırması öngörülüyor. Veri tarafında dün, mayıs ayında ABD'de açıklanan PMI verileri hem imalat hem de hizmet sektörlerinde ekonomik aktivitenin güç kazandığına işaret etti. İmalat sektörü PMI endeksi önceki aya göre 2,1 puanlık yükselişle 52,3'e çıkarken, hizmet sektörü PMI da beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Avrupa'da ise PMI'lar genel olarak beklentileri karşılayamadı. Diğer taraftan, ECB Başkanı Lagarde, G 7 toplantısı kapsamında yaptığı açıklamalarda, uluslararası ticaret düzeninin, artan gümrük vergileri nedeniyle kalıcı olarak değişeceği uyarısında bulundu. Ticarette belirsizliğin süreceğine ve bu durumun hem enflasyonist hem de deflasyonist riskler barındırdığına dikkat çekti. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanabilecek yeniden yapılanmalar neticesinde ECB para politikasında temkinli ve veri odaklı yaklaşımını sürdürebilir. Fiyatlamalar tarafında ise açıklanan verilerle birlikt EURUSD paritesi dün %0,4 değer kaybederek 1,1281 seviyesinden günü tamamladı. Teknik seviyelere bakıldığında, bu sabah hafif alıcılı bir seyir izleyen paritede 1,1345 – 1,1380 ve 1,1420 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,1280 – 1,1220 ve 1,1185 sıralı destekler konumunda.
XAU/USD: Ons Altın düne yükselişle başlasa da bu görünümünü sürdüremeyerek günü %0,6 kayıpla 3.294 seviyesinden kapattı. Bugüne ise alıcılı bir seyirle başlayan değerli maden, ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen ve borç tavanını artırarak bütçe açığını önemli ölçüde büyütmesi beklenen vergi indirimi yasa tasarısı, piyasalarda mali sürdürülebilirliğe yönelik endişeleri artırdı. Bu gelişme, Dolar Endeksi (DXY) ve ABD tahvil faizlerinde baskı yaratırken, yatırımcıların güvenli liman talebini destekledi. Ek olarak Orta Doğu'da İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırı hazırlığında olduğuna ilişkin bazı haber akışı da destekleyici oluyor olabilir. Bu sabah alıcılı seyreden değerli madenden 3.330 önemli bir direnç olarak duruyor. Bu seviyenin üzerindeki bir kalıcılıkta 3.370 hedef olabilir. Ana direnç ise 3.415 civarında. Diğer yandan, kısa vadeli 3.300 direncinin aşılamaması durumunda 3.303 ardından 3.287 destekleri hedef olabilir.
Brent Petrol: OPEC+'nın temmuz ayında tahmini 411bin varil ekleyerek üretim kotalarını üst üste üçüncü kez aylık olarak artırmayı düşündüğü haberleri Brent petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Henüz net bir durum olmamakla birlikte Brent varil başına 63 dolar seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Ek olarak hafta başında açıklanan stok verilerindeki beklenmedik artış da baskı yaratan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Jeopolitik tarafta ise ABD-İran arasındaki nükleer görüşmeler arka sıralardan takip edilmeye devam ediyor. Teknik tarafta aylık ortalamasının hafif üzerinde seyreden Brent petrolde bu bölgenin kaybı halinde 62,0 seviyelerine kadar düşüş sürebilir. Ana destek ise 60,90 civarında. Olası tepki alımlarında 64,22 ve 65,0 seviyeleri öne çıkan sıralı dirençler konumunda. Son olarak, veri takviminde bugün ABD'de Baker Hughes sondaj kuyusu sayıları izlenecek."
Hibya Haber Ajansı
Marbaş Menkul: Ekonomik aktivitenin zayıfladığını teyitleyici veri olarak gözlemliyoruz